Продължете към съдържанието
5/5 - (1 vote)

Как да изберем подходяща кола за нас?

Как да изберем подходяща кола за нас

Ако сте на път да купите първата си кола или не сте правили покупка от много години, може да е трудно да разберете откъде да започнете. Как да намерите колата, която точно ще отговаря на вашите нужди за години напред? Нужно е само малко проучване и планиране. Когато знаете какъв вид кола искате, можете да решите дали искате да закупите нова кола, кола втора ръка или кола от лизинг.

Стъпка 1. Оценете вашите нужди

„Правилният автомобил“ зависи от това кой сте и какво очаквате от един автомобил. Някои от нас обичат да правят изявление с колите си („Аз съм богат и модерен“ или „Аз обичам земята и съм ретро“). Някои обичат да шофират енергично през уикендите („Дайте ми повече конски сили и силен двигател“). В тези случаи практичността остава на заден план пред това как се чувствате в колата.

Но за тези, които се нуждаят от превозно средство за ежедневни задължения, функционалността трябва да надмине тези вътрешни гласове. Ето някои практически съображения, които трябва да имате предвид:

Колко пътници трябва да превозите?

Какъв тип шофиране практикувате? Това предимно магистрала ли е, повърхностни улици, офроуд?

Имате ли дълго пътуване до работното място и поради това икономията на гориво важна ли е за вас?

Имате ли нужда от задвижване на всички колела?

Какви функции за безопасност са важни за вас? Искате ли например наблюдение на мъртвата зона, предупреждение за напускане на лентата и автоматично аварийно спиране?

Ще използвате ли детски столчета за кола?

Ще теглите ли?

Колко гараж или място за паркиране имате?

Имате ли къде да зареждате електрическа кола?

Коя е правилната кола за мен

Стъпка 2. Задайте бюджета си

Освен ако не плащате в брой за колата си, ще трябва да помислите за финансиране на вашата покупка или лизинг. Колко наистина можете да си позволите да отделяте за плащане на кола всеки месец? Общото правило е месечното ви вноска за нов автомобил да не надвишава 15 процента от месечното ви доходи.

Използваната кола ще бъде по-евтина, но ако търсите лизинг, стремете се към месечно плащане, което е по-малко от 10 процента от заплатата ви. Вие също така ще искате да включите допълнителни 7 процента от месечния си доход, за да покриете разходите за гориво и застраховка. Правилното планиране на вашия бюджет предварително ще ви помогне, когато преговаряте с търговеца и ще Ви позволи да се радвате на покупката.

Не сте сигурни какви превозни средства попадат в това месечно плащане? Разгледайте нашите оферти за лизинг които попадат в ценовия диапазон, който сте определили предварително.

Имайте предвид, че цените на страницата с резултати ще се променят в зависимост от нивото на оборудване, опциите и финансовите такси.

Стъпка 3. Решете дали искате да купите или да лизинговате

Лизингът и закупуването имат плюсове и минуси и как се чувствате за тях може да ви помогне да решите кой път да поемете.

Например, лизингът изисква малка първоначална вноска и предлага ниски месечни плащания. Но когато лизинговият договор изтече, следва финално доплащане и нотариални такси. От друга страна лизинга е подходящ за фирми регистрирани по ДДС и търсещи възможност за приспадане на ДДС по вноската на кола, дори колата да не е от типа N1.

От друга страна, покупката на автомобил в брой е по-скъпа първоначално. Но при този тип покупка вие сам решавата какво и как да правите с колата. Една от най-видните разлики е в застраховането. Много често собствениците предпочитат да не правят Автокаско. Но когато колата е на лизинг това е задължително!

Ето още няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате между лизинг и покупка:

Лизинг

+ Можете да карате по-скъпа кола за по-малко пари.
+ Можете да карате нова кола с най-новите технологии на всеки няколко години.
+ Повечето ремонти ще бъдат покрити от фабричната гаранция.
+ В края на лизинга няма проблеми да замените старата за нова кола.
Не сте собственик, а само ползвател и трябва да съгласувате всичко с банката!

Покупка в брой

+ Колата е ваша собственост и може да я продавате по всяко време и на всяка цена.
+ Можете да модифицирате колата по ваш вкус.
+ Без санкции за пробег, ако шофирате много.
+ Разходите за колата ви ще бъдат по-ниски в дългосрочен план, при условие че изплатите колата и я задържите за известно време.
Всички рискове от загуба на стойност или друго са за ваша сметка

Стъпка 4. Помислете за друга марка автомобил в класа

Умът (или сърцето) ви е насочен към конкретна кола? Много купувачи го правят. Но в днешния непрекъснато променящ се пазар нови автомобили винаги се появяват в шоурумите и такива, за които дори не сте се замисляли, че могат да бъдат подходящи за вас. Ако вече имате предвид кола, все пак трябва да прегледате други сравними превозни средства от същия клас, за да сте сигурни, че не сте пропуснали още по-добър избор.

Ако, от друга страна, знаете само какъв тип превозно средство искате – SUV например – можете да се консултирате с нас. Така заедно ще определим необходимите характеристики и оборудване на вашия бъдещ автомобил.

Стъпка 5. Претеглете разходите за притежание

Някои автомобили може да са по-евтини за закупуване, но по-скъпи за притежаване. Дори ако две коли имат приблизително еднаква цена, едната може да се амортизира по-бързо или да струва повече за застраховка и поддръжка.

Преди да се ангажирате с автомобил, трябва да оцените дългосрочните разходи за притежание. Те включват разходи за амортизация, застраховка, поддръжка и гориво. Екипа на Коли Втора Ръка има точната преценка за това и с радост ще Ви предоставим подробен анализ за всички потенциални разходи.

Може да ви помогне да вземете решение предварително, което може да ви спести хиляди през целия живот на автомобила.

Стъпка 6. Намерете автомобили за продажба

Един от методите за пазаруване на автомобили Ви караше да посещавате лично представителствата, за да видите наличните оферти и да разберете дали колите имат опциите, които искате.

Сега, като използвате mobilebg можете бързо да покриете повече място и да спестите пари в обиколки. За съжаление много малко търговци ползват Виртуалната реалност като технология за продажба. Нашата компания е дигитализирала целия процес и всяка кола се презентира в 360 градуса фото студиоПо този начин лесно може да се запознаете с колата от всички страни. Да разгледате множество акценти, дефекти и всички екстри само с няколко клика.

Всяка кола презентирана при нас има пълна и проследима сервизна история. Това може да проверите и сами чрез VIN номера публикуван във всяка оферта.

Ако не намерите това, което искате в нашите оферти то лесно може да ни изпратите запитване за да доставим кола по поръчка.

Нашите оферти се предлагат и на лизинг което ви дава предварителна, гарантирана цена за конкретна кола. След като сте готови с избора си това е моментът да проверите дали колата е на склад, да насрочите пробно шофиране и да зададете допълнителни въпроси. 

Ако не сте готови да завършите сделката, просто се абонирайте и ще получавате актуални оферти.

Стъпка 7. Насрочете дата и час за тестово шофиране

Сега, след като сте намерили кола, която изглежда, че може да е подходяща за вас, обадете се на отдел продажби в автокъщата, за да насрочите ден и час за пробно шофиране. Като си уговорите среща за тест драйв вие си гарантирате, че колата ще ви чака, когато пристигнете.

Препоръчваме пробното шофиране да се планира в часове извън така нареченият час пик. Отделете нужното време за да можете да се запознаете добре с бъдещата си кола.

Проверени коли втора ръка

Стъпка 8. Какво да търсите при тест драйв

Една кола може да изглежда, че има всички функции, които искате, но истинският тест се провежда, когато сте на мястото на водача. Трябва да тествате автомобила по начина, по който бихте го карали в ежедневието си.

Ако пътувате до работното място, опитайте се да шофирате колата както в трафика със спиране, така и при скорост на магистрала. Карайте през неравности, вземайте тесни завои и тествайте спирачките на безопасно място.

Влизайте и излизайте от колата няколко пъти и не забравяйте да седнете на задната седалка, особено ако планирате да превозвате пътници. Проверете товарното пространство. Ако възнамерявате да използвате детски столчета за кола, вземете със себе си вашите, за да ги тествате за прилягане и лесен монтаж. Поискайте информация от нас относно документи и сервизна книжка.

Докато оценявате колата, не се разсейвайте. Отделете време да разгледате всичко. Добрият продавач ще уважи нуждата ви да усетите колата и ще ви позволи да се съсредоточите върху изживяването при шофиране.

Изключете стереото, за да можете да слушате звука на двигателя. Можете да оцените звуковата система, когато се върнете в автокъщата. 

Стъпка 9. Изберете своя автомобил

След пробно шофиране на няколко автомобила изборът трябва да е ясен. Ако не е, преспете върху него. На сутринта може да получите своя отговор. По-добре е фазата на пазаруване да отнеме повече време, отколкото по-късно да изпитвате угризения на съвестта или да губите пари поради непрактичен избор.

Въпреки че вземането на правилното решение е важно, също така е добре да осъзнаете, че няма един перфектен отговор. Днешните автомобили са по-безопасни от всякога. Те получават по-добър разход на гориво. Те имат удобства на по-ниска цена, отколкото в миналото. Накратко, може да има няколко добри избора на превозно средство и окончателното решение наистина е въпрос на индивидуален вкус.

Стъпка 10. Оценете обслужването и оставете коментар

Така както вие искате да получите най-доброто за себе си, така и ние автомобилните търговци искаме трудът ни да се заплаща. Една от най-справедливите награди е, когато получим вашата обектива оценка и я направите публична за други като вас. Това става след като закупуте кола от нас и получите отношението, което вярваме, че трябва да получава всеки наш клиент.

Може да гласувате тук.

ПОЗВЪНЕТЕ