Продължете към съдържанието
5/5 - (1 vote)

Обяснение на предупредителните светлини на таблото

Обяснение на предупредителните светлини на таблото

В последните 10 години всеки автомобилен производител се старае да оптимизира предупредителните сигнали на таблото, като поставя доста и разнообразни символи, позволяващи на водача да вземе бързо и адекватно решение, когато нещо не е наред. Ако можем да обобщим контролните светлини се делят на четири групи.

Лампи на таблото

Независимо дали става въпрос за неправилно затворена врата или страховития сигнал за проверка на двигателя, предупредителните светлини на таблото са начинът, по който колата ви комуникира с вас, когато нещо се обърка.

Те светват всеки път, когато стартирате автомобила си, светят за кратко, когато запилите двигателя и това гарантира, че всички системи са безопасни и готови за работа, тогава всички контролни лампи следва да изгаснат. 

Понякога една лампичка може да остане включена, което показва, че има проблем. Бъдете също толкова бдителни, ако една или повече предупредителни лампи не светнат за кратко. Ако те не функционират може да не успеете да откриете проблем, за който биха ви предупредили.

Но ако не разбирате какво означава предупредителната лампичка или изберете да я игнорирате, то тогава малък проблем може да се превърне в по-голям, по-скъп и потенциално опасен проблем. Затова в тази тема ще се опитаме да Ви помогнем в разбирането на може би най-важните лампи.

Както вече споменахме лампите се делят на четири основни групи.

СИНИ

Синя светеща лампа на таблото е предупреждение за активирани Дълги светлини или за студен двигател. Те ви информират да сте внимателни относно как шофирате колата и да не пречите на останалите участници в движението.

ЗЕЛЕНИ

Зеления цвят Ви показва различни активни опции, като например мигач , фарове, габарити, автопилот и други полезни, но НЕ застрашаващи Вас или превозното средство проблеми. Ако при активиране на горепосочените лампата не светва, вероятно имате проблем.

ЖЪЛТИ

Те са предупредителни за възникнал проблем. Често производителят твърди, че жълтата лампа може да бъде временно игнорирана и движението на МПС-то да продължи с повишено внимание. Ние препоръчваме да спрете и да обърнете внимание на колата си преди да решите да продължите да шофирате.

ЧЕРВЕНИ

Това са така наречените Аварийни светлини. Когато се появи такава светлина на вашето табло е изключително важно да спрете възможно най-бързо на безопасно за вас място и да проверите автомобила. Ако нямата нужните познания, Ви съветваме след като спрете колата да се обадите на ваш познат или на сервиз.

В следващите няколко реда ще се опитаме да Ви обясним повечето от често срещаните стандартни символи и тяхното значение.

CHECK ENGINE или ПРОВЕРКА НА ДВИГАТЕЛЯ

CHECK ENGINE или ПРОВЕРКА НА ДВИГАТЕЛЯ

Ще започнем с най-лошото. Контролната лампа на двигателя е тази, която собствениците на автомобили мразят най-много. Обикновено това предупреждение е във формата на силует на двигател, въпреки че понякога е още по-трудно да се пропусне съобщението с главни букви „CHECK ENGINE“.

Въпреки че изглежда най-страшната, тази светлина е една от най-двусмислените, защото се отнася до всичко свързано с двигателя на автомобила и системата за емисии. Потенциалният проблем може да бъде толкова незначителен, колкото разхлабен проводник, неподходяща газова капачка или износен соленоид. Или може да означава, че нещо много по-сериозно не е наред в сърцето на самия двигател.

Ако лампата за проверка на двигателя свети докато шофирате и всичко изглежда наред с колата, не се паникьосвайте, но не игнорирайте. Закарайте автомобила на механик, за да извърши диагностичен тест и да открие проблема. 

Ако светлината светне и превозното средство изведнъж започне да работи неравномерно или да издава странни звуци, отбийте незабавно и повикайте пътна помощ. Това означава, че има много по-сериозен проблем, като прекъсване на запалването, което може трайно да повреди двигателя на автомобила. Пренебрегването на мигаща лампа за проверка на двигателя може да означава да се изложите на риск и да развалите задвижването на колата си.

ПРОВЕРКА НА АКУМУЛАТОРА

ПРОВЕРКА НА АКУМУЛАТОРА​

Ако този символ се появи на таблото по време на движение означава, че имате проблем с Акумулатора или загуба на зареждане от двигателя. Въпрос на време е колата да спре на място и да не може да запали. Друг често срещан проблем особено през студените дни, при опит да запалите автомобила, колата да няма достатъчно ток в акумулатора и това да не ви позволи да шофирате. Каквато и да е причината за постоянната светлина на тази лампа, спрете възможно най-бързо, където е безопасно и се консултирайте с механик или сервиз.

ТЕМПЕРАТУРА НА ОХЛАЖДАЩАТА ТЕЧНОСТ:

ТЕМПЕРАТУРА НА ОХЛАЖДАЩАТА ТЕЧНОСТ

Тази лампа може да се срещне в три различни цвята. Новите автомобили поставят един и същ символ с възможност цвета да се променя според обстоятелствата. 

Можем да кажем следното:
1. Син цвят – колата не е достигнала работна температура на двигателя, шофирайте плавно и дръжте двигателя в ниски обороти.
2. Жълт цвят – колата превишава нормалната работна температура, проблем в охладителната система. Най- добре пуснете парното на макс. топло, за да помогнете да се охлади двигателя.
3. Червен цвят – колата прегрява. Спрете и изключете двигателя. Потърсете помощ от механик или сервиз. 

ТЕМПЕРАТУРА НА СКОРОСТНА КУТИЯ:

ТЕМПЕРАТУРА НА СКОРОСТНА КУТИЯ

Това показва, че вътрешните части на вашата скоростна кутия достигат критична точка. Това може да е причинено от прекалено тежко теглене, ниски нива на трансмисионната течност или по-сериозно прекомерно износване на вътрешната работа на трансмисията.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА НАЛЯГАНЕТО НА МАСЛОТО:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА НАЛЯГАНЕТО НА МАСЛОТО

Вероятно това е една от най-лошите лампи за всеки водач на МПС. Тук проблемите започват от Жълт цвят до Червен:
1. Жълт цвят – проверете нивото на маслото, възможно е ниско ниво или загуба.
2. Червен цвят – Спрете веднага, проверете нивото на маслото и при нужда долейте. Ако нивото е нормално и лапмата продължава да свети, изгасете двигателя и се консултирайте с механик или сервиз.

Тази лапма може да доведе до тотално разрушаване на двигателя и не бива да се игнорира.

СИСТЕМА ЗА СЛЕДЕНЕ НА НАЛЯГАНЕТО В ГУМИТЕ:

СИСТЕМА ЗА СЛЕДЕНЕ НА НАЛЯГАНЕТО В ГУМИТЕ

Тази светлина изглежда като две трети от кръг с удивителен знак в средата. Тези малки линии в долната част са предназначени да символизират протектора на автомобилна гума. За съжаление нещата могат да станат грозни, ако шофирате с меки или прекалено напомпани гуми. В много съвременни автомобили системата може да каже на водача точното налягане в гумите на всяко колело. 

Ако светне дадената лампа спрете възможно най-скоро и проверете налягането в гумите. Ако установите спаднала гума, напомпайте я до нужното налягане и отново шофирайте. Ако лампата не се саморестартира е възможно да имате повреден датчик или друга гума с ниско налягане. Свържете се с механик или сервиз и карайте с по-ниска скорост. Мека гума може да доведе до загуба на сцепление или катастрофа.

СПИРАЧНА СИСТЕМА:

СПИРАЧНА СИСТЕМА

Всички обичаме да говорим колко бързо една кола ускорява от нула до 100 км/ч. Но нещата могат да станат опасни, ако превозното средство не спре бързо и контролирано, когато спирачките са включени. Често срещана грешка възниква, когато водачът потегли с включена ръчна спирачка, което кара тази предупредителна светлина (или такава, която казва „Ръчна спирачка“) да свети. 

По-притеснителен виновник може да са износени спирачни накладки, ниски нива на спирачна течност или проблем с антиблокиращата спирачна система (ABS). Все още е безопасно да шофирате колата си без ABS, просто разберете, че ремонтът е гарантиран, за да се възстанови пълната спирачна ефективност. Най- добре се консултирайте с вашия механик или сервиз.

КОНТРОЛ НА СТАБИЛНОСТТА:

КОНТРОЛ НА СТАБИЛНОСТТА

Това предупреждение често се представя, за да ви предупреди за подхлъзване на вашето превозно средство. Имайте предвид, че контролът на сцеплението и контролът на стабилността ще светнат, когато системата е активирана. Натиснете ли педала на газта, когато вали много дъжд или сняг има голяма вероятност да видите тази лампичка на таблото да свети (премигва). Това само означава, че тези системи си вършат работата. 

Ако обаче се включат, когато колата ви се движи с умерена скорост на сухи повърхности е възможно да има дефект в системата. Много превозни средства позволяват на водача да регулира тези системи с помощта на някаква форма на селектор на режим на шофиране. Настройките с най-висока производителност в много спортни автомобили ще сведат до минимум или напълно ще деактивират системите за контрол на сцеплението и стабилност.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА

Напълно нормално е тази лампичка да светне при първото стартиране на вашия автомобил. Ако остане да свети по време на шофиране може да има проблем с една от въздушните възглавници на автомобила. Това няма да доведе до авариране на автомобила, но трябва да знаете, че в случай на катастрофа системата няма да сработи и е твърде вероятно да се нараните.

НЕ РАБОТЕЩА КРУШКА, ФАР, СТОП, МИГАЧ ИЛИ ДРУГА

НЕ РАБОТЕЩА КРУШКА, ФАР, СТОП, МИГАЧ ИЛИ ДРУГА

Един от най-общо обхватните индикатори. Този сигнал може да ви покаже неизправност в една или повече светлини, габарит, фар, мигач, стоп или друго. Най-добре спрете и проверете коя светлина не работи. Това може да предотврати инцидент или скъпа глоба. 

В някой случай може да продължите движението си през светлата час на денонощието. Тогава заплахата да ви глобят или да предизвикате инцидент е по-малка. При първа възможност отстранете проблема или се консултирайте с механик (сервиз).

ТЕЧНОСТ ЗА ИЗМИВАНЕ, ОТВОРЕНА ВРАТА, НИСКО ГОРИВО:

ТЕЧНОСТ ЗА ИЗМИВАНЕ, ОТВОРЕНА ВРАТА, НИСКО ГОРИВО

Има три основни лампи, които всеки човек трябва да знае и разбира. Иконата на течността за измиване е изобразена като предно стъкло със струя вода. Когато това се появи, то предупреждава водача, че колата няма достатъчно течност за измиване. Не е сериозен проблем, освен ако предното ви стъкло не е пълно с лепкави буболечки и нямате средства да ги отстраните. 

Иконата за отворена врата обикновено е изображение отгоре на превозно средство с една или две отворени врати. Това може да се коригира за секунди, затворете вратата или багажника и продължете пътя си. 

Не на последно място, индикаторът за ниско ниво на гориво включва иконата на горивна помпа. Това означава, че горивото ви е на привършване и е време за спиране. Последен полезен съвет: Стрелката до тази икона ви казва от коя страна на автомобила се намира мястото за зареждане.

ПОЗВЪНЕТЕ