Продължете към съдържанието
5/5 - (1 vote)

Оперативен лизинг или Финансов лизинг, какво трябва да знаем?

Оперативен лизинг или Финансов лизинг, какво трябва да знаем

В тази тема ще обърнем внимание на всичко свързано с лизинговането на автомобил. Много е важно да знаете каква точно е разликата между Оперативен лизинг и Финансов лизинг. Когато искате да закупите Кола Втора Ръка, то изборът между тези два финансови продукта е от изключителна важност за Вас.

За да придобиете ясна представа ще се опитаме да сравним двата типа като предоставим кратко инфо за разликата между тях. Водещата разлика между двата вида лизинг е собствеността на лизинговия актив по време на лизинговия договор и след изтичането на неговия срок.

ОПЕРАТИВЕН ЛИЗИНГ

  • – БЕЗ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ
  • + ПРИЗНАТИ РАЗХОДИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА АКТИВА
  • – В КРАЯ НА ДОГОВРА СТЕ ДЛЪЖЕН ДА ВЪРНЕТЕ МПС-то
  • + ПРИСПАДА СЕ ДДС ПО ВСЯКА ВНОСКА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ДЕЙНОСТТА НА ФИРМАТА И ЦЕЛТА НА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СЪОТВЕТНАТА КАТЕГОРИЯ МПС
  • – ПОВЕЧЕТО ДОГОВОРИ СА С ОГРАНИЧЕН ПРОБЕГ 
 
 

ФИНАНСОВ ЛИЗИНГ

  • + ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ МПС-то  
  • + СТАВА АКТИВ В БАЛАНСА НА ВАШАТА ФИРМА
  • + НАЧИСЛЯВАНЕ НА АМОРТИЗАЦИЯ
  • – ДДС НЕ СЕ ПРИСПАДА ОТ ЦЕНАТА НА МПС-то, АКО ФИРМАТА НЕ ОТГОВАРЯ НА ТОВА УСЛОВИЕ С ОПРЕДЕЛЕНА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ
  • + ПОВЕЧЕТО ДОГОВРИ СА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ В ПРОБЕГА

Като обобщение на горепосочените плюсове и минуси можем да заключим следното. Ако искате да закупите кола на лизинг като физическо лице (без да имате фирма), то вероятно най-добре е да се ориентирате към финансовия лизинг. Ако все пак нямате достатъчно средства за авансова вноска и други разходи, това ще е временно решение (поне за 2 години) и имате лимитиран бюджет, то Оперативният Лизинг (дългосрочен наем) е също добра стратегия. Така реално ползвате нова кола с определени ограничения, но в края на периода може да я смените с друга без ангажименти.

Колкото до фирмите, тук въпроса се корени в това за колко време Ви е необходима, можете ли да приспадате ДДС ако я закупите директно и какво ще правите с този Актив след приключване на Финансовия Лизинг. 

За какво да внимавете при сключване на договор за лизинг?

Тук ще се опитаме да Ви дадем няколко полезни съвета относно Договорите за Лизинг. Макар договорите с банки да са по няколко десетки страници отделете време да прочетете всяка една от тях и подчертайте неясните за Вас точки. След което се консултирайте с вашия личен банкер или най-добре с независим адвокат. Макар да Ви се струва невъзможно, ако сделката е изгодна за Банката вие може да поискате от нея промяна в стандартния договор, като измените, включите или премахнете някоя клауза.

Преди да положите своя подпис проверете следните неща:

1. Каква е вашата отговорност към лизинга в случай на тотално погиване на МПС-то (катастрофа, палеж, кражба или друго);
2. Какво се случва със всички направени вноски до момента, както и авансовата вноска, ако настъпи събитие свързано с т.1
3. Предсрочно погасяване на Финансов Лизинг или предсрочно прекратяване на Оперативен Лизинг, колко трябва да платите?
4. Правото на модифициране и нанасяне на щети (без обезпечение от Автокаско). Кой плаща накрая и колко?
5. Пътуване в чужбина и предоставяне за ползване от друго лице извън посоченото в договора за лизинг. Може ли и как става това?
6. Продажба на трети лица, замяна или обратно изкупуване от страна на банката. Какви са възможностите спрямо договора?
7. Ако автомобилът дефектира и се наложи да остане за повече от 1 месец в сервиз за отстраняване на проблема. Лизингът трябва ли да се плаща и има ли клауза, която да Ви пази от това?

Като цяло тези и още други въпроси е редно да бъдат зададени и потърсени в общите условия на всеки договор. Те ще бъдат вашата застраховка от непредвидени разходи по време на ползването на избраното МПС. Важно е да знаете какво Ви очаква и да вземете информирано решение. Покупката на Нова или Употребявана кола не трябва да бъде импулсивна и Вие трябва да сте добре подготвени.

 

ПОЗВЪНЕТЕ