Продължете към съдържанието
5/5 - (1 vote)

Продадоха ми кола с върнати километри, какво да правя?

Продадоха ми кола с върнати километри какво да правя

За съжаление много често автомобил закупен от пазара на употребявани коли може да бъде с манипулиран километраж. Вероятно много от Вас вече са били опарени от тази нелоялна практика на търговци. В тази тема ще Ви дадем няколко съвета за това как да се предпазите и как да проверите колата, която купувате.

1. ПРОВЕРКА НА ВИН (vin) НОМЕР - номер на шаси

Проверка на шаси (vin) номер

Всяка една кола разполага с тази продуктова табела. Тя съдържа уникален производствен код. Номерът е записан и в документите за първа регистрация. Какво да направите с него?

Когато видите кола в обява проверете дали търговецът е публикувал този вин номер както тук. Aко няма тази информация налична в обявата, но все пак имате интерес към дадена кола, може да се свържете с продавача и да изискате това от него.

След като получите този номер може да опитате да проверите сам в местния дилър на марката каква информация имат за тази кола. Кога последно е посещавала сервиз и на какви километри.

За съжаление доста от дилърствата в България няма да Ви предоставят тази информация, нито безплатно, нито без присъствието на собственика на колата.

Съществуват и други възможности – може да потърсите в Google сайтове за платена проверка. Те съдържат не малко информация относно сервизна история, злополуки с други МПС-та, дали автомобилът е бил обявяван за краден и друга полезна информация. Когато проучвате потенциална кола започнете от проверката на ВИН номера и наличието на сервизна история.

2. Компютърна диагностика и прочитане на модули

Всички съвременни автомобили са снабдени с т.нар. OBD букси. Те дават възможност на компютърен диагностик да се сврърже с всички модули в колата и да прочете различни записи от данни. Повечето от автомобилите след 2015 година имат поне три модула, в които записват периодично показанията на километража. Ако искате да проверите дадена кола, най- добре поискайте от продавача да ви позволи да я провери ваш механик или оторизиран сервиз. Този метод няма да ви даде 100% гаранция, тъй като има доста „сервизи“ , в които с помощта на диагностична апаратура могат да променят тези данни. Разбира се, ако колата е преминавала периодичен преглед в оторизиран сервиз тези показания няма да съвпаднат и системата ще светне за проблем.

3. Проверка по регистрационен номер или ГТП

В тази точка ще внесем малко пояснение за автомобили без сервизна история и със съмнителен пробег. На пазара често може да срещнете коли внос от Италия и други държави. Но и автомобили от България с регистрация. Както вече много от Вас знаят през последните няколко години се въведе електронна система за ГТП. Това е една от най-точните проверки. При всеки Периодичен Годишен Преглед пунктът, който прави проверката е длъжен да запише текущ километраж на МПС-то. Така на практика в Италия съществува сайт, в който може да проверите по регистрационен номер какъв е бил километражът на последния преглед. За съжаление в България нямаме достъп до тази информация, но може да попитате продавача дали пази прегледите от последните години. Ако това не е достатъчно, препоръчваме ви да следвате съветите ни от Точка 2 и 3.

4. Покупка без гаранция, какво да правя?

Ако все пак поради някаква причина сте закупили кола и без да сте изпълнили първите три точки на проверка, то тук ще ви дадем няколко съвета какво да направите при покупка. Важно направете го по време на сделка с продавача! След това вече може да е късно.

  1. Избирате кола на пробег  да кажем 100 000км и не повече от 10 години. Започнете да смятате. Колата е правила средно 10 000км на година. Какъв клас кола купувате? Ако е малък градски автомобил, то това е напълно възможно. Но ако е голяма и тежка лимузина, или продавачът трябва да предостави доказателства, че тази кола е била една от много на разположение на предишния собственик или шансът да ви излъжат  е много голям. (този съвет не е формула за успех, а по-скоро препоръка за Вас, разбира се има и изключения).
  2. Проверете автомобила внимателно за наличие на износване на волан, седалка, педали (често търговците подменят тези неща и трудно може да определите износването дали отговаря на пробега). Все пак може колата да е на малко километри, но да се е ползвала за разнос или друго, което да е причина за многократни влизания и излизания от автомобила. Също така можем да  споменем, че съвременното производство особено в ниския ценови диапазон не се слави с висококачествени материали.
  3. Проверете автомобилът на канал, подемник или в сервиз, ако е възможно. Често търговците прикриват дефектите в купето, но оставят ясни следи около спирачната или ходовата част. Там лесно може да установите износвания или подмяна на части с неоригинални. Това може да Ви даде насока как е обслужвана колата и дали е нормално да са сменени носачи и амортисьори за кола, която не е минала и 100 000км, макар вече да няма фабрична гаранция.
Ако въпреки нашите съвети не сте установили нещо нередно и колата Ви се струва изгодна сделка имаме един последен съвет към Вас. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изисквайте от продавача (дори и частно лице) в договорът за продажба да пише и текущия пробег на колата. Ако купувате от фирма , изисквайте във фактурата да бъде вписано числото, отчитащо километрите в деня на сделката.

Само и единствено това ще Ви даде шанс да си търсите права, ако в последствие установите, че колата е манипулирана.

Разбира се това може и да не е по вина на Продавачът, може да се е случило и преди да закупи и внесе колата от друго място. Наличието на тази информация Ви дава възможност да поискате обезщетение или дори възстановяване на цялата сума.

5. Правна помощ и последствия

Игнорирахте всички точки на проверка и все пак Ви излъгаха. Тогава не Ви остава нищо друго освен да се консултирате с адвокат. Имайте предвид, че всички тези процеси трябва да следват определена хронология и не трябва да се отлага и ден. Най-добре е, когато закупите Кола Втора Ръка до не повече от 10 дни да я проверите в оторизиран сервиз или сертифициран сервиз, където могат да издадат компетентно мнение за общото техническо състояние и/ или манипулиране на километража. 

Ако се установи такова събитие, то вие нямате много време за реакция. Колкото по-бързо поискате обезщетение, толкова по-голям шанс имате да го получите. Важно! Спрете да шофирате колата, оставете я на паркинг и докладвайте проблемът на вашия адвокат. Свържете се с продавачът и поискайте обезщетение или възстановяване на цялата сума и разваляне на сделката. 

6. Ще си я карам и с върнати километри

Да, напълно възможно е да претърпите това разочарование. Често в България сме свикнали да се примиряваме със ситуацията и да продължим напред. Да, разбираме Ви , въпреки това можем да кажем следното. Обърнете внимание на възловите агрегати и системи. Когато Продавачът е върнал километрите, вероятно колата не е обслужване правилно или предстои голямо и скъпо обслужване, което не е направено. Това може да доведе до сериозни повреди, а дори и до ПТП. 

Ако сте игнорирали проблемът с върнатите километри, то не правете това и с обслужването. Това може да навреди сериозно на Вас или други участници в движението.

За финал ще кажем следното:

  • Бъдете бдителни към това, което купувате и от кого го купувате.
  • Нашият екип и автокъща Коли Втора Ръка продава автомобили само и единствено с пълна сервизна история, остатъчна фабрична или удължена гаранция и предоставя възможност и съдействие на всеки клиент за проверка на автомобил преди продажба.

Това което казват клиентите за нас е най-високата препоръка

Vladimir Brankov
Vladimir Brankov
2024-05-09
Изключително доволен съм от работата на фирмата, висок професионализъм и добро отношение. Силно препоръчвам КОЛИ ВТОРА РЪКА за избор за закупуване на бъдещ автомобил.
Yuri Rusanov
Yuri Rusanov
2024-03-06
Коректно отношение, прозрачност на процесите от огледа до покупката и стабилна гаранция. Благодаря!
Владимир Джоров
Владимир Джоров
2024-02-15
Много съм впечатлен от вниманието и професионализма на всички, които бяха съпричастни от избора на кола до осъществяването на покупката й. Благодаря!
Petar Dimitrov
Petar Dimitrov
2024-02-07
Изключително коректно отношение и съдействие в целия процес на закупуване на автомобил! Горещо препоръчвам!
Радка Рашева
Радка Рашева
2024-02-01
Изключително коректно отношение от страна на собственика на автокъщата Иван Величков. Пълно съдействие от началото на покупката на автомобила до взимането му. ПРЕПОРЪЧВАМ. Петте звезди са малко. Бих сложил още. Автомобилът оправда очакванията ми. Бъдете живи и здрави. УСПЕХ.
ToniCoca
ToniCoca
2023-12-28
Препоръчвам с две ръце !! Добро отношение с клиентите, качествени коли с доказан произход 😁
Ivaylo Ivanov
Ivaylo Ivanov
2023-12-27
Бързо и компетентно обслужване. Намериха ми надежден и изгоден автомобил. Винаги готови да помогнат с подходящ съвет или при изготвяне на необходимите документи. Мога само да ги препоръчам. Благодаря!!!
ПОЗВЪНЕТЕ