Продължете към съдържанието
5/5 - (1 vote)

Първо обслужване след покупка на кола втора ръка

Първо обслужване след покупка на кола втора ръка

Какво трябва да направим след като си закупим кола втора ръка? Нужно ли е да я обслужим веднага и какво точно включва това? Вижте нашите препоръки по тези и още други важни въпроси.

Какво трябва да направим след като си закупим кола втора ръка?

Както вече казахме в темата за продажба на кола с манипулиран километраж, много е важно да установите реалният пробег дали съответства този от показателите на вашия километраж. Едва тогава може да вземете адекватно решение за следващите стъпки по обслужване. Нека да си представим, че търговецът е бил честен с нас и наистина ни е продал кола с доказан пробег. Тогава следва да се информираме за изискването на производителя и интервалите за смяна на масла, филтри и други части с пробег. Често тези интервали са доста завишени спрямо това, което сте свикнали да чувате от приятели. Точно поради тази причина направихме таблица с примерни изисквания на производител и това, което смятаме за редно.

СЕРВИЗНИ ИНТЕРВАЛИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ РЕАЛНИ ИНТЕРВАЛИ

Преди да пристъпите към някой от горните сервизни интервали проверете за наличие на сервизна история от Официално представителство на марката. Твърде вероятно е колата да е била обслужена скоро и да не се налага да правите нищо от горе изброените. След като вече сте станали собственик може да решите сами какво и как да обслужвате оттук нататък. Нашият екип препоръчва редовната смяна на течности дори и преди да настъпи следващ сервизен интервал. Повечето от новите автомобили са програмирани да светва индикация на около 3000км преди да дойде време или пробег за следващо обслужване. Ако разчитате на това трябва да знаете, че маслото ще се сменя не по-рано от 30 000км. Това според нас би довело до по-бързо износване на двигателя. 

Нужно ли е да я обслужим веднага и какво точно включва това?

След като сме наясно със сервизната история на колата можем да преминем към съответното обслужване, ако се налага. Нашата препоръка е да направите Вие или ваш сервиз обстоен преглед на ходова част, спирачна система, ремъци и ролки и други важни системи за безпроблемното шофиране. Тук ще напишем няколко важни неща и приблизителните срокове и пробег за обслужване:

  1. Спирачни дискове, накладки и спирачни маркучи – добре е да обърнете внимание на тяхното състояние още при покупката на вашата кола. Тези части по автомобила са предмет на силно износване и техният живот е средно около 35-50 000км в зависимост от стила на шофиране. Доста от новите автомобили не са снабдени с контролна лампа за износване на накладки, поради икономия в производството. Затова производителите прибягват до така нареченият акустичен слой. Това на пракика се усеща по време на спиране, тогава колата издава звук тип силно скърцане. Ако чуете такова скърцане при спиране, то вероятно имате износени накладки или повреда в спирачната система. Спрете и проверете състоянието, ако е възможно. Ако колата Ви е от този тип, то купуването на оригинални накладки е силно препоръчително. Колкото до спирачните маркучи, препоръчваме Ви оглед при всяка инспекция. Добре е да се сменят веднага щом забележите лека поява на напукване по външния защитен гумен слой.
  2. Масло на скорости, диференциал и раздатка  – тук мненията са доста различни и всеки един производител може да Ви каже различни неща. От BMW твърдят, че смяната на масло в автоматична скоростна кутия не е препоръчителна, докато от производителя ZF твърдят, че маслото се сменя на всеки 100 000км или 10 години. При VAG групата автоматиците тип DSG следва да се обслужват на всеки до 70000км . Ние вярваме, че всички масла в автомобила имат срок на годност и експлоатационен интервал.  Ако сте закупили автомобил с пробег до 100 000км и няма наличие на сервизна история показваща смяна на маслата в тези и други компоненти, силно Ви препоръчваме да ги смените. Раздатката и диференциалните масла също се сменят на интервал около 10 години или 100000км. Естествено всичко зависи как е била използвана колата преди вас.
  3. Горивен филтър и Филтър купе (активен въглен) – какво е общото между тях? Повечето от производителите сменят тези филтри на интервали от 2 години или на всяка 2 -ра смяна на масло. Според нас това е прекалено много поради лошото качество на горивото, както и на околния въздух. Тук няма много за казване просто сменяйте горивните филтри с всяка смяна на масло, а филтъра на купето, когато усетите промяна в работата на парното или качеството на въздуха. Често симптом за запушен филтър купе е запотяване на прозорците от вътрешната страна.
  4. Окачване (носачи, амортисьори и други възлови елементи) – тези части нямат сервизни интервали, те се износват по различен начин, характерен за всяка една марка. Най-важното е да проверите имате ли наличие на омазняване по амортисьор, напукани или скъсани маншони по шарнири и тампони. Ако видите нещо нередно, сменете нужната част преди колата да е почнала да тропа, скърца или да изгуби сходимост.
  5. Акумулатор, алтернатор и стартер – повечето акумулаторите имат експлоатационен живот около 5 години. Разбира се това правило има и изключения и може да се наложи подмяна на 3-та година, а дори понякога и на 7-та година. Едно е сигурно, ако карате колата само на кратки разстояния, то шансът да се наложи да смените акумулатор преждевременно е много голям. Важно е и къде съхранявате колата през студените дни. Колите съхранявани в гараж определено имат по-дълъг живот на акумулатора. При Алтернатора и Стартера няма точно правило, ако забележите леко премигване на лампата за акумулатора, когато двигателят е запален, то със сигурност скоро ще имате нужда от ремонт. Често пъти проблемът в стартера се забелязва при всяко палене. Странен шум или отказ да завърти двигателя е сигурен признак за износване.
  6. Климатик и фреон – щом работи не го пипай!  Колко пъти сте чували такова нещо от приятел или майстор. Не, тук определено не е така. Климатичната система на всяка кола е доста сложна и нейното пренебрегване може да доведе до големи главоболия. Нека да го кажем така, макар производителят да няма ясни разписани правила за това колко често и кога трябва да се прави проверка, ние Ви съветваме на всеки 2 години проверявайте климатика в специализиран сервиз за Авто Климатици. Това може да ви спести хиляди левове от скъпи ремонти. При установен проблем сервизът ще допълни системата с фреон, масло и ще отстрани течове, ако има такива.
  7. Чистачки и задвижващи механизми – сменяте ли редовно вашите чистачки? Знаете ли кога трябва да се смени една чистачка? Определено много от вас ще кажат, ами разбира се, когато почне да маже по прозореца я сменям. А ако Ви кажем, че е важно да го правите след всяка зима? Да, това е така поради факта, че през зимните месеци чистачките на колата се борят със сурови студове и множество химикали изсипвани по улиците с цел да не се натрупва лед. Към това ще добавим и доста агресивните течности за чистачки. Не е добра идея да останете без чистачка, защото маже или се е скъсала по време на силен дъжд. Затова превантивната смяна ще Ви осигури безпроблемно шофиране и най-важното ще виждате пътя. Колкото до задвижващите механизми препоръчваме ви периодично смазване с WD40 или други подобни смазки, особено ако забележите промяна в движението или звук нехарактерен за тяхната работа (ВАЖНО не пръскайте по електрическата система – кабели и моторчета).
  8. Реглаж и сходимост – това е също толкова важно, колкото смяната на масло. Добре е да се прави при всяка смяна на гуми Летни- Зимни. Нашите пътища са доста некачествени и всяка дупка се отразява на вашето окачване. Ако искате колата Ви да е стабилна и да държи права линия то реглажа и сходимостта е добре да се проверяват при всяка сезонна смяна на гуми. Имайте предвид, че самите гуми се износват, което до води и до промяна в сходимостта.
 
Свещи, кабели, крушки, механизми за отключване на автомобила и други – проверявайте редовно. Не чакайте възникване на проблем, за да вземете отношение. Бъдете добър стопанин на вашата кола, а тя ще ви награди с безпроблемно пътуване.
ПОЗВЪНЕТЕ